In memoriam…

Ilarion Ciobanu (n. 28 octombrie 1931, Ciucur, Tighina – d. 7 septembrie 2008, Bucureşti) a fost un celebru actor român. A absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Debutul filmic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea în care a jucat alături de Ion Besoiu şi Amza Pellea, respectiv alături de Ştefan Ciubotăraşu şi George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deţinut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor „Omul de lângă tine” şi Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră – Ultimul bordel, Terente – Regele balţilor, Tancul şi Bored.

La Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, BiFEST, în 2004, actorul a primit Premiul de Excelenţă pentru contribuţia sa în arta cinematografiei, moment în care cei prezenţi l-au aplaudat în picioare minute in şir.

Ilarion Ciobanu a decedat în dimineaţa zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian.

Sursa: Wikipedia

„…Securitatea era la curent, de pilda, cu parerea lui Ilarion Ciobanu despre Nicolae Ceausescu. Cel putin asta reiese dintr-o convorbire „neprincipiala“ a actorului cu un barbat, care nu e numit, consemnata la 18 august 1987 în „nota-sinteza“ a operatiunii „Flacara ´87“.
„Obiectivul CORA (Ilarion Ciobanu, actor), într-o discutie cu un cetatean, îi relateaza despre lucrarile congresului, si anume: ca a fost pronuntata public doctrina Ceausescu si ca educatia politica trebuie sa fie pe primul plan si apoi celelalte. De asemenea, afirma ca la congres a fost stabilit un statu-quo, dându-i-se mâna libera lui Dulea sa faca totul, si ca precis o sa se revina cu cititul ziarelor, în colectiv, dimineata. Îsi exprima nedumerirea ca din Consiliul Educatiei Socialiste nu face parte nici un cineast si nici un plastician.“
Departe de noi gândul de a face din celebrul actor vreun disident. Spunem doar ca profetiile sale din perioada congresului erau cât pe ce sa se îndeplineasca. Nu mai era mult si modelul nord-coreean putea sa devina realitate si în România lui Ceausescu. Pentru cine nu stie, Mihai Dulea, vicepresedinte al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, a fost unul dintre cei care au dat lovituri naprasnice culturii românesti.
Asadar, omul care întruchipase în zeci de filme românesti rolul comunistului dârz – amintim doar personajul comisarul Roman din filmele lui Nicolaescu – era atent monitorizat de catre Securitate. Dosarul sau de urmarire informativa purta, probabil, tot numele CORA.”

Sursa: http://www.gardianul.ro/2007/08/13/dezvaluiri-c11/ilarion_ciobanu_nume_de_cod_cora_critica_pe_fata_doctrina_ceausescu_-s99389.html

5 gânduri despre „In memoriam…

  1. da,mare actor,ce mi-a placut la el(pe linga talent) a fost modestia,bunul simt pe care-l avea!!
    marius,intr-adevar seria cu ardelenii a fost faina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s